top of page

Ženske v prvi svetovni vojni (e-razstava)

Kot so uvodoma zapisali organizatorji e-razstave z naslovom Ženske v prvi svetovni vojni, katero je z dvanajstimi kolegi pripravila vodja projekta prof. dr. Marta Verginella, je bila vloga žensk v tistem času "(pre)dolgo zapostavljena zgodovinopisna tema."

V želji, da bi zapolnili to zgodovinopisno vrzel in širšo javnost seznanili z novimi zgodovinopisnimi dognanji, so na Oddeleku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Ustanovi "Fundacija Poti miru iz Posočja" z vrsto sodelujočih institucij zasnovali razstave o ženskah, ki so živele in delovale v vojnem času.

"Razstave, ki so posvečene štirim vojnim letom (1914, 1915, 1916 in 1917) in začetkom povojnega obdobja, prvenstveno prikazujejo dogajanje v neposredni bližini soške fronte in njenem zaledju. Pozorno sledijo tudi vojnim dogajanjem v širšem mednarodnem prostoru. Protagonistke posameznih tematskih prikazov in obravnav so ženske, in sicer kot žene, matere, sestre, hčere, dekleta, kmetice in delavke, meščanke in aristokratinje, dobrodelne dame, prostitutke, upornice, podpornice in nasprotnice vojni; ženske s svojimi biografijami in družbenimi vlogami, ki jih je vojni čas določal in zaznamoval," so še poudarili v uvodnih mislih.

Razstavo, ki je bila odprta 4. decembra 2018 na Kromberku v Goriškem muzeju, so podprli

- Nacionalni odbor za obeležitev 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018), - Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije,

- Program čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007–2013,

- projekt Pot miru/Via di Pace, - Interreg, Danube Transnational Programme 2014–2020, projekt NETWORLD

Kot je povedal mag. Tadej Koren iz Ustanove "Fundacija Poti miru v Posočju" sta v pripravi tudi različici v angleškem in italijanskem jeziku.

bottom of page