top of page

Baza vojaških žrtev 1. svetovne vojne na Slovenskem

LJUBLJANA – Obdobje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018) je minilo v povečanem zanimanju javnosti za zgodovino tragičnih dogodkov krvave morije. Od leta 2014 dalje so razne ustanove postavile veliko število odmevnih razstav, organizirani so bili simpoziji, posveti, izobraževanja, koncerti, izdana so bila številna knjižna dela, postavljeno pa je bilo tudi veliko spominskih obeležij itd. Skorajda ni minil teden brez prireditev, ki bi bile posvečene spominu na 1. svetovno vojno. V teh letih se je pokazalo, kakšen vpliv je imela 1. svetovna vojna na slovenske dežele. Osvetljene so bile številne teme, ki so bile dolgo zapostavljene in manj znane, in so v tem obdobju prišle do izraza: ženske v vojni, begunstvo, umetnost, prehrana … Na dan so prišla številna nova spoznanja o naši preteklosti.

Najbolj oprijemljivo zgodbo o krvavi moriji pred sto leti pa še danes pričajo premnoge smrtne žrtve. Tematika krvnega davka med 1. svetovno vojno na slovenskem se vleče kot jara kača, zato je Inštitut za novejšo zgodovino leta 2015 pozval vse ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z raziskovanjem 1. svetovne vojne, da pristopijo k postavitvi baze, ki bo vsebovala podatke o vojaških smrtnih žrtvah na slovenskem med 1. svetovno vojno. K projektu je pristopilo 16 ustanov in posameznikov, ki so v letih 2015–2018 zbirali podatke iz različnih zgodovinskih virov. V nekaterih primerih so že obstajale posamezne regijske baze podatkov (za Tolminsko, Škofjeloško …) o smrtnih žrtvah med 1. svetovno vojno in so bile te zbirke vključene v nacionalno bazo. V preostalih predelih Slovenije pa so bili ti podatki zbrani tekom projekta. Cilj projekta je bil, da se ob obeleževanju 100-letnic 1. svetovne vojne zbere čim bolj natančne in verodostojne podatke o vojaških žrtvah na naših tleh. Objektivni cilj je bil, da bi se približali oceni zgodovinarjev – ti se vrtijo okoli števila 36.000 –, ki že vrsto let ocenjujejo vojni krvi davek med 1. svetovno vojno na Slovenskem.

V torek, 13. novembra 2018, je bila v sklopu obeleževanja 100. obletnice konca 1. svetovne vojne v Ljubljani predstavljena Baza vojaških žrtev 1. svetovne vojne na Slovenskem. Zgodovinarji so v treh letih zbrali podatke o 26.066 vojakih z današnjega slovenskega ozemlja, ki so umrli med 1. svetovno vojno. Na žalost so v bazo podatkov zajeti samo vojaki iz današnjega slovenskega državnega ozemlja in ta ne vsebuje podatkov o zamejskih Slovencih v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem. Projekt zbiranja podatkov navkljub predstavitvi še ni zaključen. V prihodnje bo potrebnega še veliko raziskovalnega dela, saj baza še zdaleč ni popolna. Predvsem območje Južne Primorske in Štajerske je precej slabo raziskano, pa tudi drugod zaradi omejenih zgodovinskih virov raziskave niso bile popolne.

V bazo žrtev 1. svetovne vojne lahko vstopite s klikom na spodnjo sliko.


bottom of page