top of page

Osrednja slovenska slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

LJUBLJANA / Žale – Tako kot v mnogih evropskih državah je tudi v Sloveniji 11. novembra oziroma v dneh blizu tega datuma potekala osrednja državna spominska slovesnost z namenom obeležitve 100. obletnice konca prve svetovne vojne. Kot leta 2014, ko smo se spomnili 100. obletnice začetka prve svetovne vojne, se je tudi tokratna prireditev odvila pri kostnici žrtev I. svetovne vojne na pokopališču Žale.

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, zbrane pa je nagovorila tudi dr. Petra Svoljšak, podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic I. svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa - ZRC SAZU, ki je med drugim spomnila na številne dogodke, ki so v 4-letnem obdobju organizirale najrazličnejše institucije in organizacije.

V slovesnosti so sodelovali:

  • orkester Evropskega kariernega centra za mlade Triple Bridge in sopranistka Zala Hodnik pod vodstvom dirgentke Žive Ploj Peršuh,

  • Lena Kurat, dvanajstletna glasbenica, sicer članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra,

  • Garda Slovenske vojske in Orkester Slovenske policije,

  • skozi slovesnost je zbrane popeljala dramska igralka Alida Bevk z odlomki iz Cankarjevega dela Očiščenje in pomlajenje.

Dogodka so se udeležili visoki predstavniki političnih, verskih, vojaških in civilnih oblasti ter številni veleposlaniki.

Predsednikov nagovor si lahko preberete tukaj.

Foto: Daniel Novakovič/STA (povzeto iz zgoraj omenjene spletne povezave)

bottom of page