top of page

Koncert miru ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne

DREŽNICA – Čeravno se poved naj ne bi začela s številčnim zapisom, sem tokrat to pravilo načrtno prekršila. 11. 11. 1918 ob 11. uri so namreč zvonovi oznanili uraden konec 1. svetovne vojne. V tistem trenutku, ko se je novica razširila, je zagotovo večini od veselja zapelo srce, čeravno je priokus grenkobe najbrž ostal vse do zadnjega srčnega utripa vseh, ki so na lastni koži doživeli to, kar danes upamo, da se ne bo nikoli več ponovilo.

Vojna in mir – dve pomensko nasprotni besedi, ki sta bili v zadnjih štirih letih, ko smo obeleževali številne spominske slovesnosti, vezane na dogodke izpred sto let, mnogokrat izpostavljeni. Vendar pa smo na dan martinove nedelje, ko se je pred sto leti zaključila 1. svetovna vojna, na vojno pozabili in se s koncertom v Drežniški cerkvi Srca Jezusovega posvetili predvsem miru.

Koncert se je začel pod taktirko Stojana Kureta z »Misso pro pace« (Mašo za mir), skladatelja Ambroža Čopija, in sicer v izvedbi Vokalne akademije Ljubljana, sopranistke Martine Burger in tenorista Tineta Beca ter ob harmonikarski spremljavi Teje Udovič Kovačič.

Sledila sta odlomek iz requiema »In Paradisum« ter molitev »Otche nash« mladega primorskega skladatelja Andreja Makorja, ki je koncertu tudi prisluhnil na licu mesta. Pri izvedbi omenjenega requiema oziroma maše zadušnice, ki so jo odpeli pevci vokalne akademije, Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Tolmin in Mladinskega pevskega zbora OŠ Tolmin sta instrumentalno podprli harmonikašica Udovič Kovačič in violončelistka Urša Kržič. Ob tem gre posebej pohvaliti mlade pevce in njihovo zborovodkinjo Barbaro Kovačič, ki so s svojimi mladostno-čistimi glasovi dodali nepozabno svežino tej sicer zahtevni skladbi.

Za razliko od requiema, ki se je po cerkveni ladji razširil od oltarja, je molitev Oče naš v izvedbi Komornega zbora Musica Viva Tolmin pod vodstvom Erike Bizjak izzvenela iz cerkvenega kora, kjer je v nadaljevanju na orgle s skladbo »1918–2018« Dalibor Miklavčič mojstrsko prevrtel stoletni glasbeni čas.

Poslušalcem, ki so dodobra napolnili cerkev v Drežnici, je Koncert miru v nadaljevanju nanizal še štiri skladbe, in sicer de Marzijevo »Signore Delle Cime« v priredbi Aneja Černeta in izvedbi omenjenega dekliškega pevskega sestava pod vodstvom Kovačičeve ter ob spremljavi Godalnega kvarteta Accadémia. Dekleta so v nadaljevanju občinstvu postregla s skladbo Krila miru, avtorice Mirijam Sabine Žvegla, Mladinski pevski zbor OŠ Tolmin pa je zapel še pesem Bine Štampe Žmavc Sonce, ki jo je uglasbila Tadeja Vulc. Koncert se je zaključil s pesmijo Toneta Pavčka Svetloba mladoletja, katero je glasbeno opremil Damijan Močnik, zapeli pa so jo združeni glasovi obeh mladinskih sestavov ter omenjenega komornega zbora.

Koncert miru je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Ob pomoči Posoškega razvojnega centra, ki je dogodek deloma sofinanciral iz projekta NETWORLD, in Ustanove "Fundacije Poti miru v Posočju", sta ga organizirala Občina Kobarid in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Tolmin.

S KONCERTOM MIRU smo v dolini Soče zaokrožili dogodke, ki so se v zadnjih štirih letih oklenili spomina na čas 1. svetovne vojne. Foto: T. Š. F.

bottom of page