top of page

Pohod spomina

KRN – Drugo novembrsko soboto, 10. novembra, je organizacijski odbor za proslavo pri Krnskem jezeru s pomočjo društev in podpornikov, pripadnikov Slovenske vojske ter številnih planincev izvedel 19. pohod Krn – pohod spomina 1918–2018. Poslanec v Državnem zboru RS in predsednik organizacijskega odbora prireditve Danijel Krivec se je v pozdravnem nagovoru vsem zahvalil za udeležbo, še posebej Slovenski vojski za pomoč pri organizaciji, brez katere dogodka zagotovo ne bi mogli izvesti v taki obliki. Čeprav vremenske napovedi niso bile najboljše, se je pohoda spomina in spominske slovesnosti udeležilo okoli petsto pohodnikov. Ti so h Krnskemu jezeru prišli iz Lepene ter drežniške in bohinjske strani.

Tokratni slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, ki je poudaril pomen dobre opremljenosti in izurjenosti slovenskih vojakov, da bi lahko varovali mir ter na ta način potegnili vzporednico med dogodki pred sto leti in današnjim mednarodnim dogajanjem: »Če potegnemo vzporednice dogodkov tistega časa z nekaterimi današnjimi pojavi in trendi, lahko vidimo mnoge podobnosti, ki jih je treba razumeti v pravi luči. Vprašanje, ki se nam zastavlja samo po sebi, pa je, ali jih znamo razumeti in se na njih odzvati na ustrezen način.« Ob tem je dodal, da v Slovenski vojski razumejo, da se je treba na dogodke, ki se manifestirajo v mednarodni skupnosti, ustrezno odzivati in pripravljati tudi na manj ugodne scenarije. Zato po njegovih besedah tudi vztrajajo, da se zagotovi ustrezne pogoje za delovanje profesionalne Slovenske vojske, dopolnjene s pogodbeno rezervo in vojaško strateško rezervo, pri čemer gre predvsem za zagotavljanje potrebnih kadrovskih, materialnih in finančnih virov. Po njegovem prepričanju je treba vzpostaviti dovolj številčno, ustrezno opremljeno in visoko usposobljeno vojsko, ki bo »sposobna podpreti, zaščititi ter braniti nacionalne interese in cilje, vključno z obrambo domovine, samostojno ali v zavezništvu, doma ali izven meja domovine.«

V kulturnem programu so nastopili združeni pevski zbor Vojaških gornikov Slovenije, trobilni kvintet Orkestra slovenske vojske, povezovalec in recitator Janko Stušek ter član Gledališke skupine BC Peter Cuder, ki ga je treba pohvaliti za izvedbo recitacije Gregorčičeve pesmi Soči.

Ob tej priložnosti so organizatorji prižgali tudi ogenj miru in se s prižigom bakel poklonili vsem umrlim in padlim. Po zaključku prireditve ob jezeru so se udeleženci ob spomeniku pri Madžarskem križu poklonili še padlim madžarskim vojakom. Za blagoslov ob polaganju vencev je poskrbel vikar Matjaž Muršič, ob tej priložnosti pa je spregovorila tudi madžarska veleposlanica v Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi. Žalni venec je položil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. V spremljajočem kulturnem programu sta nastopila dva člana ljubljanskega Madžarskega kulturnega društva »Jozsef Attila« Julianna Pék na citrah in András Pék na tárogató (karakteristični madžarski narodni pihalni inštrument).

Srečanje se je nadaljevalo v prijetnem vzdušju pri Planinskem domu pri Krnskih jezerih, kjer je nemalo gostov tudi prenočilo.

POHOD SPOMINA 1918–2018 – »Če kdo, potem vojaki poznamo razliko med mirom in vojno, če kdo, potem si vojaki želimo mir in ne vojno in ravno zato se na to skrajno možnost pripravljamo, ker jo skušamo odvrniti in preprečiti. Če pa do nje pride, moramo biti sposobni v njej zmagati,« je poudaril letošnji slavnostni govornik načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Foto: Iztok Racman

bottom of page