top of page

Številni izzivi »mirovne misije«

NOVA GORICA – Na mirovno misijo v sobi pobega (angl. »escape room«), ki je izdelana v obliki cerkvice in se tematsko veže na čas prve svetovne vojne, se je med 16. in 20. oktobrom na Bevkovem trgu v Novi Gorici podalo 314 obiskovalcev.

Ti so se s simuliranim vlakom najprej odpeljali »sto let nazaj«, in sicer na »bojišče fronte«. Na svoji mirovni misiji so poleg »ključev«, ki odpirajo vrata novim dogodivščinam, iskali tudi sledi za pogrešanim vojakom. Prebiti so se morali skozi več izjemno domiselno urejenih prostorov, kjer so bili razstavljeni tudi originalni predmeti iz časa prve svetovne vojne.

Zamisel o mobilni sobi pobega, ki naj bi zaokrožila po državah na območju Podonavja, ki so se v 1. svetovni vojni borile skupaj in iz katerih prihajajo partnerji projekta NETWORLD, se je porodila madžarskemu ustvarjalnemu timu iz Cultural LAB Social Cooperative LABOR iz Pécsa. Avtorji so si že na samem začetku zadali precej zahtevno nalogo. Iskali so načine, kako na zanimiv način dvigniti zavedanje o pomenu dediščine prve svetovne vojne in hkrati opozoriti na mir kot tisto vrednoto, ki še zdaleč ni sama po sebi umevna. Ker pa so glavno ciljno skupino predstavljali mladi, je bila ta naloga še toliko težja. Slednji namreč postajajo čedalje zahtevnejše občinstvo, saj je njihovo pozornost ob vsakodnevnih različnih stimulativnih impulzih resnično vse težje pritegniti. S sobo pobega je ekipa, ki ji domišljije očitno ne primanjkuje, zadela v tarčo.

Gre zgolj za še eno v vrsti številnih dejavnosti mednarodnega projekta NETWORLD, ki ga iz sredstev ERDF in IPA sofinancira Evropska unija. Vodilni partner je Posoški razvojni center (PRC), ki je dogodek organiziral v sodelovanju z omenjeno madžarsko institucijo, Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju« in Mestno občino Nova Gorica.

Mirovna misija, ki traja približno 30 minut (odvisno od iznajdljivosti, sreče in raziskovalnega duha posamezne skupine), lahko šteje od tri do največ štiri »mirovnike«. Priporočena starost pa je deset let in več.

Foto: T. Š. F.

bottom of page