top of page

Mednarodna konferenca zgodovinarjev

PRAGA (Češka) – Pridruženi partner v projektu NETWORLD, Inštitut vojaške zgodovine iz Prage (Vojensky Historicky Ustav) je med 17. in 21. septembrom 2018 v češkem glavnem mestu organiziral mednarodno konferenco z naslovom »Hobnailed Years in the Battlefields, 1918 – The Old World is Dead, Long Live the New One!«.


Na dogodku sta med drugim spregovorila tudi slovenska predstavnika, in sicer dr. Petra Testen Koren, predstavnica Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in mag. Tadej Koren, predstavnik Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju«. Zbranim sta kot soavtorja e-razstave predstavila prispevek z naslovom »Digitizing the History of World War I – The Case of an Exhibition on Women in the War«.



»S Petro sva imela nalogo, da zbranim predstaviva možnost digitalizacije zgodovine oziroma dediščine prve svetovne vojne. Gre preprosto zato, da se pestro in zanimivo gradivo, ki se ga pripravi za katero koli razstavo ali predstavitev, ohrani ne zgolj v depojih, ampak tudi v elektronski obliki. Na tak način je nato širši javnosti dostopno tako rekoč v vsakem trenutku in na vsakem koraku. Pri tem sva za primer dobre prakse uporabila e-razstavo Ženske v prvi svetovni vojni, ki je rezultat petletnega sodelovanja med Fundacijo in Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,« je pojasnil Tadej Koren. Ob tem je dodal, da so omenjeno tematsko razstavo po sklopih razstavljali v štirih zaporednih letih, ko smo beležili 100-letnice prve svetovne vojne, v e-obliki pa bo kmalu dostopna na spletni strani tukaj.


Ob tej priložnosti je predstavnik fundacije na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Pragi predstavili tudi nov prospekt o Poti miru, ki je izšel v češkem jeziku in je bil pripravljen v okviru projekta NETWORLD.

bottom of page