top of page

Lov na trenutke, ujete v zgodovino

KOBARID – Naj izkoristim priložnost in potolažim vse, ki so pred dobrim mesecem v Kobaridu opazovali skupino, ki je »tekala od kantona do kantona«, se na določenih mestih zaustavila in z iztegnjenimi rokami pred lastnimi obličji nepremično držala svoje mobilne naprave. Ne, ni šlo za udeležence tečaja digitalne fotografije niti za kakšne novodobne skupinske obrede ali lov za Pokemoni. Ker sem se po nekem čudnem naključju znašala med udeleženci, lahko zadevo pojasnim iz prve roke. Po svoje je res šlo za nekakšen »lov«. S pomočjo lastnih mobilnih naprav smo namreč lovili v zgodovino ujete trenutke in jih prenašali v ta trenutek oziroma v sedanjost.


Vse skupaj se je začelo nekoč, nekje, pred leti z eno samo idejo, ki je temeljila na primeru dobre prakse iz tujine. Podobna ideja se je kasneje ponovila v sklopu Najbolj sočnega START*UP vikenda na temo turizma. Ker pa sama zamisel še ne premore izvedbe, je bilo treba počakati, da zadeva dozori – v našem primeru predvsem finančno. Projekt NETWORLD, ki je sofinanciran iz sredstev transnacionalnega programa Interreg Podonavje 2014–2020, je zato prišel kot naročen. Z nepovratnim projektnim denarjem je namreč Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« idejo iz preteklosti naposled tudi uresničila in v petek, 8. junija, v svojih prostorih novinarjem, vodnikom, turističnim ponudnikom in predstavnikom šole predstavila novo aplikacijo za pametne telefone »Walk of Peace – Kobarid med 1. svetovno vojno«.


Tisti dan smo predstavniki različnih medijskih hiš lahko tudi testirali praktično nov izdelek s področja tehnologije obogatene resničnosti (»augmented reality«). Da gre »za prvo tovrstno mobilno aplikacijo v Sloveniji, ki na tak način omogoča ogled zgodovinskih fotografij iz prve svetovne vojne na mestih, kjer so bile izvorno posnete, in s tem zgodovino še bolje približa obiskovalcem,« smo lahko razbrali že iz vabila. Na predstavitvi pa smo med drugim izvedeli, da nas aplikacija popelje po skupaj 15 točkah, ki so razpršene po Kobaridu: tri so v neposredni bližini cerkve, tri na kostnici, ena ob muzeju, pa tudi v bližini Napoleonovega mostu itd.


»Veliko dela smo imeli z izbiro fotografij, še več pa z iskanjem primernih citatov, ki se navezujejo na točno določen dogodek oziroma točko, predstavljeno v aplikaciji. Odlomki iz knjig, zapisov in dnevnikov tako dodatno bogatijo fotografije. Naj povem še to, da smo namenoma izbrali fotografije, ki ne prikazujejo nasilja, temveč življenje vojakov med soško fronto. Izjema je porušen most nad Sočo, kjer se vidi, da je tod divjala 'sila',« nam je pojasnil Leon Četrtič iz fundacije, ki nas je v družbi ostalih v projekt vpletenih sodelavcev pospremil na ogled posameznih točk. Poleg starih fotografij aplikacija razpolaga tudi s kratkim arhivskim posnetkom Benita Mussolinija iz leta 1938, ki je te kraje obiskal ob odprtju italijanske kostnice, in zanimivim tridimenzionalnim kartičnim prikazom, ki nas popelje po okoliških vršacih.


Kot je poudarila Vesna Kozar, vodja projekta NETWORLD, »se je aplikacija razvila z željo, da bi s tem inovativnim pripomočkom pritegnili pozornost mladih, ki si danes brez tovrstne tehnologije težko predstavljajo različne dejavnosti – sploh takšne, ki 'dišijo' po zgodovini in preteklih vojnah.« Mladim želijo namreč vtreti v spomin, da mir ni nekaj, kar je samo po sebi umevno, ampak je to vrednota, za katero si moramo nenehno prizadevati, se o njej pogovarjati, kar pa brez pogleda nazaj v preteklost in vojne ne gre. Ob tem jo je Leon Četrtič dopolnil, da bodo aplikacijo vsekakor s pridom izkoristili tudi turistični in zgodovinski vodniki pri vodenju različnih skupin. »Sedaj bo lažje za vse, ne le obiskovalce, ampak tudi za nas vodnike. Eno je slišati, težje pa si je vse skupaj predstavljati,« je še dodal.


Sploh pa bo ta brezplačna aplikacija na voljo vsem zainteresiranim obiskovalcem Kobarida.

Naročnik: Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«

Oblikovna zasnova: Matic Leban

Programska izvedba: Dibi Kibi, zavod za informacijske tehnologije, Tolmin

Promocijski film si lahko ogledate tukaj.

bottom of page