top of page

Bobni miru opozorili na 70 let miru v naši zgodovini

KOBARID – Prvi avgustovski dan je okoli 67 mladih iz Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta z instrumentalnimi zvoki preplavilo Kobarid.

Okoli uro in pol dolg koncert Bobni miru, se je začel, kot se za ime prireditve spodobi, precej bučno – z ritmi tolkal. V nadaljevanju so mladi glasbeniki obiskovalcem, ki so zapolnili kobariški prireditveni prostor v središču naselja, postregli še s sedmimi skladbami, med katerimi je zadonela tudi evropska himna Oda radosti, koncert pa zaključili z impozantno skladbo Modesta Mussorgskyja Noč na Golem brdu, ki so jo kljub zahtevnosti izvedli naravnost vrhunsko ter ob koncu zasluženo poželi bučen aplavz.

Koncert je z literarnimi vložki v italijanskem jeziku dopolnjeval tržaški pisatelj Paolo Rumiz. Med drugim je razmišljal da se je leta 1914 Evropa »vrgla v brezno tudi zato, ker je po desetletjih miru pozabila, kakšna je vojna. V nasprotju s tem so se evropske sanje očetov ustanovnikov rodile iz more komaj končane vojne in trdne odločenosti, da ne smemo nikoli več zabresti vanjo.« V svojih citatih je zbrane med drugim opozoril, da smo dolžni premišljevati o naših ruševinah, vendar pa za to potrebujemo še neizrečeno in močno pripoved. »Zato danes donijo bobni. Zato so danes tu ti mladi, pravnuki tedanjih vojakov. Zato jih je šel Maestro iskat za meje, v daljne dežele. Da, Igor, vnuk vojaka Ivana, letnik 1896, ki je bil vpoklican leta '14 in se je iz Sibirije vrnil leta '21. Oni vedno, da spomin ne čemi v notarskem arhivu zapisanih besed, temveč se skriva v glasu in živem zvoku.« Dejal je še, da mladi svojo skladnostjo odgovarjajo na razprtije in v simfonijo spreminjajo tisto, kar je Evropa vedno manj zmožna preliti v glasbo: »Čudovito mnogoternost svojih glasov«.

Obiskovalce je v sklopu prireditve, s katero smo se spomnili 100. obletnice konca 1. svetovne vojne, uvodoma v imenu organizatorjev pozdravil kobariški župan Robert Kavčič.

Še pred začetkom koncerta pa je priznani slovenski povezovalec programov Ivan Lotrič mlade iz različnih držav povabil k simboličnemu podpisu Zaveze za mir. Ti so nas spomnili, da je 70 let miru v naši zgodovini prava dragocena izjema, ki je ne gre izpustiti iz rok.

Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, predsednika Republike Italije Sergia Mattarelle in Evropskega parlamenta. Sicer pa sta jo v sklopu projekta NETWORLD, ki ga iz sredstev ERDF in IPA sofinancira Evropska unija, v sodelovanju z Občino Kobarid in Posoškim razvojnim centrom organizirala Kobariški muzej in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«.

bottom of page