top of page

Obeleževanje 100-letnice konca prve svetovne vojne

NOVÉ HRADY in ČESKÉ BUDĚJOVICE (Republika Češka) Češki projektni partner Rozmberk je med 3. in 5. majem v kraju Nové Hrady organiziral več dogodkov, ki so bili povezani z obeleževanjem 100. obletnice konca prve svetovne vojne.

Prvi in drugi dan je potekala mednarodna konferenca »Borders as a Result of War«, na kateri smo poleg predstavnikov iz Avstrije, Bolgarije, Češke in Madžarske med drugim s svojimi prispevki sodelovali tudi slovenski predstavniki, in sicer:

Vesna Kozar, vodja projekta NETWORLD iz Posoškega razvojnega centra, ki je predstavila omenjeni mednarodni projekt;

Maša Klavora iz Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju«, ki je v imenu projektnega partnerja zbranim predstavila Pot miru od Alp do Jadrana;

Ernesta Drole iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je zbranim približala način ohranjanja vojaških pokopališč iz prve svetovne vojne pri nas;

Maks Kravanja in Sandra Panjtar iz Zgodovinsko društvo generala Borojeviča Tolmin, ki sta na kratko orisala sodelovanje s češkimi društvi z območja Českih Budějovic, ki so pomagali pri obnovi spomenikov na Mrzlem vrhu.

Poleg sodelovanja na konferenci smo si udeleženci v muzeju v Českih Budějovicah ogledali razstavo o prvi svetovni vojni, v Novem Hradyu pa manjši muzej s predstavitvijo življenja ob nekdanji železni zavesi. Zadnji dan sta predstavnika omenjenega tolminskega društva skupaj s češkimi kolegi sodelovala v predstavitvi vojaškega tabora iz časa prve svetovne vojne. Druženje smo zaključili z odprtjem spomenika, posvečenega padlim češkim vojakom v času prve svetovne vojne.


bottom of page