top of page

Potopljena dediščina prve svetovne vojne

ZADAR (Hrvaška) – Ustanova INOVAcija je 11. in 12. junija gostila tretji partnerski sestanek mednarodnega projekta NETWORLD, ki so se ga udeležili predstavniki projektnih partnerjev iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Italije, Madžarske, Romunije, Slovaške, in Slovenije.

Prvi dan so bili udeležencem predstavljeni dosedanji rezultati projektnih dejavnosti, pregledali pa so tudi dogovorjene smernice za nadaljnje aktivnosti in si izmenjali dosedanje izkušnje.

Drugi dan je potekal v znamenju mednarodne konference, ki so jo organizatorji naslovili Potopljena dediščina prve svetovne vojne. Ta je bila organizirana v sodelovanju z omenjeno ustanovo in Mednarodnim centrom za podvodno arheologijo v Zadru (»Međunarodni centar za podvodnu arheologiju«), in sicer v nekdanjih sakralnih prostorih sv. Nikole.

Osrednja tema konference, ki se je simbolično odvijala na dan stote obletnice potonitve avstro-ogrske ladje Szent István, se je navezovala prav na potopljeno dediščino iz časa 1. svetovne vojne, pri čemer je največ pozornosti požela prav omenjena največja potopljena vojaška ladja na Jadranu. Strokovnjaki s področja zgodovine, kulturnega turizma in podvodne arheologije so zbranim predstavili zgodovino pomorskega dogajanja in vojaško floto iz časa prve svetovne vojne na Jadranu. Ob tem so zbrane opozorili tudi na potopljen parnik Baron Gautsch, ki danes predstavlja eno od najatraktivnejših lokacij za potapljače na Jadranu in tudi na svetu. Dotaknili pa so se tudi podvodnih razbitin italijanskih vojaških ladij, kot sta denimo Regina Margherita in Cesare Rossarol ter številnih drugih zgodovinskih atrakcij, ki dandanes privlačijo domače in tuje ljubitelje ostalin podvodnega sveta. Tako predavatelji kot udeleženci so bili ob zaključku mednarodne konference enotnega mnenja, da bi bilo treba tovrstno dediščino dodatno ovrednotiti za potrebe podvodnega turizma.

V sklopu srečanja so si udeleženci ogledali tudi Galerijo Mednarodnega centra za podvodno dediščino, kjer je bila na ogled razstava plakatov z naslovom 100 let samote pod morjem.

Iz člankov »Treći sastanak projektnog tima NETWORLD i međunarodna konferencija« in »Međunarodna konferencija 'Potopljena baština Prvog svjetskog rata'« povzela Tatjana Šalej Faletič

Foto: Dimitar Atanasov

bottom of page