top of page

Da bi se nikdar več ne ponovilo

KOBARID – V torek, 24. oktobra 2017, so se ob 100. obletnici bitke pri Kobaridu in koncu Soške fronte odvijali številni spominski dogodki.

Ti so se začeli s poklonom žrtvam prve svetovne vojne in z zahvalo za mir na kobariški kostnici ter se v popoldanskem času nadaljevali s sprejemom madžarskih vojakov, ki so ta dan pritekli na zastavljeni cilj. Teči so začeli 11. oktobra v Budimpešti, med potjo pa so se na krajših postankih ob spominskih obeležjih poklonili mrtvim med prvo svetovno vojno. Pred Kobaridom so jih pričakali tudi drugi tekači in vojaki Slovenske vojske, s katerimi so skupaj pritekli v središče Kobarida. Isti dan so predstavniki nemške vojske v spomin na padle na soški fronti prehodili pot med Tolminom in Kobaridom.

Ob 16. uri je na Gregorčičevi ulici pred Ustanovo "Fundacija Poti miru v Posočju" potekala krajša slovesnost, na kateri je zbrane tekače, pohodnike in druge goste uvodoma pozdravil kobariški župan Robert Kavčič. V nadaljevanju pa so prisotne nagovorili še predstavnik Ministrstva Republike Slovenije za obrambo Samo Bevk, namestnik veleposlanice Republike Madžarske Andor F. David, predstavnik Združenja nemških vojaških gornikov Manfred Benkel in predstavnik Alpinskega združenja iz Čedada Guido Aviani. Njihove nagovore kot tudi prispevke ostalih medijev si lahko ogledate tukaj.

Spominski dan se je sklenili z večernim bogoslužjem in koncertom z naslovom Da bi se nikdar več ne ponovilo, kjer so sodelovali Oktet Simon Gregorčič Kobarid, Duo Bakalina in Mešani zbor Tourdion Cavalicco (več tukaj). Poleg tega se je ta dan vzdolž celotne nekdanje fronte, ki jo danes poznamo kot Poti miru, na približno 30. lokacijah v sodelovanju z občinami, muzeji, šolami, društvi itd. prižgalo svečo miru.

Ob 100-letnici spomina na kobariško bitko pa je RTV Slovenija posnela tudi dokumentarni film Čudež pri Kobaridu.

Projekt NETWORLD nam je tokrat omogočil, da smo lahko ta dogodek spromovirali tudi prek radijskega oglasa.

Foto: arhiv Ustanove "Fundacije Poti miru v Posočju" in Miljko Lesjak (naslovna fotografija)

bottom of page