top of page

Cerkev Sv. duha v Javorci prejemnica znaka kulturne dediščine EU

JAVORCA –Evropska komisija je tik pred razglasitvijo leta 2018 za leto evropske kulturne dediščine, razglasila devet novih spomeniških območij v EU.

Med prejemnike najvišjega evropskega priznanja za skupno dediščino, ki poudarjajo skupno evropsko zgodovino in nastajanje Evropske unije ter evropske vrednote in človekove pravice, na katerih temelji evropsko povezovanje, od danes dalje sodi tudi spominska cerkev Sv. duha v Javorci.

Izbor spomeniških območij za podelitev Znaka evropske dediščine (ZED) poteka v dveh fazah. Predizbor opravijo države EU, ki lahko vsaki dve leti predlagajo največ dve spomeniški območji. Republika Slovenija se je letos izbrala le eno - spominsko cerkev v Javorci, ki so jo v spomin na padle tovariše leta 1916 zgradili avstro-ogrski vojaki. Evropska žirija, sestavljena iz 13. neodvisnih strokovnjakov, nato izbere največ eno spomeniško območje v posamezni državi, svoje nominacije pa preda Evropski komisiji, ki na podlagi priporočil žirije nato določi oziroma imenuje spomeniška območja, ki prejmejo ZED.

Več o Javorci kot prejemnici Znaka evropske kulturne dediščine, si lahko preberete tukaj.

bottom of page