top of page

Koncert vojaških orkestrov: Zbogom orožje

KOBARID – V spomin na 100. obletnico bitke pri Kobaridu in konca soške fronte so 9. julija družno zaigrali vojaški orkestri nekdaj sprtih vojska.

Po prihodu orkestrov iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in Slovenije na kobariški trg, ki ga je spremljalo igranje koračnic, je Vojaški orkester slovenske vojske (SV) zaigral slovensko himno. Zbrane je uvodoma pozdravil župan gostujoče občine Robert Kavčič, nato pa je številne visoke povabljene goste in obiskovalce, ki so dodobra napolnili kobariški trg – po ocenah organizatorjev naj bi jih bilo okoli 1.300 –, nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič. Tokratni slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je v svojem nagovoru poudaril, da je vse težave »treba in mogoče reševati po mirni poti«.

V letih 1997 in 2007, ob 80. in 90. obletnici spomina na bitko pri Kobaridu, so Ministrstvo za obrambo, Vojaški orkester SV in Kobariški muzej že organizirali koncerta, ki se ju je udeležilo pet vojaških orkestrov iz držav, udeleženk bitke. Ob stotem jubileju pa so se omenjenim organizatorjem pridružili še Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne, Ministrstvo za kulturo – Odbor za državne proslave, Občina Kobarid, Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« in Posoški razvojni center, ki je sredstva za sofinanciranje koncerta pridobil prav iz projekta NETWORLD.

Foto: Mihael Uršič

Več o tem si lahko preberete tudi v 3. izdaji letošnjega SOČAsnika (str. 8 in 9).

bottom of page