top of page

Prvo srečanje projektnih partnerjev

KREMS (Avstrija) – Partnerji projekta NETWORLD so se 1. in 2. junija mudili v avstrijskem Kremsu, kjer so na prvem skupnem srečanju pregledali opravljeno delo po predvidenih dejavnostih in razpravljali o odprtih vprašanjih.

Drugi dan je sledila mednarodna strokovna konferenca z naslovom Ohranjanje dediščine prve svetovne vojne, na kateri so med drugim aktivno sodelovale tudi tri slovenske predstavnice, in sicer:

• vodja projekta Vesna Kozar, iz Posoškega razvojnega centra,

Maša Klavora, predstavnica partnerske Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju«,

• dr. Petra Svoljšak, iz pridruženega partnerstva Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, ZRC-SAZU in hkrati predsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014–2018) ter

• zgodovinar Dušan Kramberger, član Nacionalnega odbora za umestitev dediščine 1. sv. vojne na Unescov seznam dediščine.

Na konferenci so med drugim spregovorili o arheoloških izkopavanjih dediščine 1. svetovne vojne v Karnijskih Alpah, o tovrstni dediščini in njenem ohranjanju v Avstriji, pa tudi o vključevanju lokalne skupnosti v projekte ohranjanja kulturne dediščine in kandidaturi Poti miru in dediščine, s katero se ukvarja, na Unescov seznam. Seznanili pa so se še z enim projektom iz razpisa Podonavje, ki se prav tako ukvarja z dediščino - le da arheološko, in preučili možnosti sodelovanja z NETWORLD projektom.

Foto: arhiva Posoškega razvojnega centra in Ustanove "Fundacije Poti miru v Posočju"

bottom of page