top of page

Za varnejši korak

RAVELNIK – Na območju nekdanje prve obrambne linije, ki jo je ob začetku soške fronte na Bovškem utrdila avstro-ogrska vojska, je danes na pobočju Ravelnika urejen muzej na prostem.

Ob začetku soške fronte, po italijanski zasedbi Bovca avgusta 1915, je avstro-ogrska vojska svojo prvo obrambno črto močneje utrdila na vzhodnem robu Bovške kotline, čez dve vzpetini ‒ Ravelnik (519 m n. m.) in Stržišče (486 m n. m.). Obe vzpetini tvorita naravno oviro, ki so jo avstro-ogrski vojaki z utrjenimi položaji, kavernami in strelskimi jarki spremenili v steber svoje obrambe. Hkrati pa obe vzpetini skrivata in varujeta cestno križišče ter vhod v dolino Koritnice in Soče.

Na pobočju Ravelnika je na območju nekdanje prve avstro-ogrske obrambne črte danes urejen muzej na prostem. Po njem je speljana krožna pot, ki povezuje očiščene in obnovljene strelske ter povezovalne jarke, bunkerje, mitralješka gnezda in rekonstrukcije barak. Tu na razmeroma majhnem prostoru najdemo veliko ostalin. Obnovljena dediščina soške fronte je v povezavi z izjemno lokacijo v neposredni bližini Bovca glavni razlog, da je Ravelnik zelo dobro obiskan s strani domačih in tujih turistov.

Zaradi dotrajanosti obstoječe infrastrukture je bila na muzeju na prostem Ravelnik izvedena zamenjava varovalnih ograj, utrditev pohodnih poti in ureditev stopnic ter vojaške barake. Denar za obnovo je iz projekta Networld (Transnacionalni program Interreg Podonavje 2014–2020) zagotovila Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, izvedlo pa ga je Društvo 1313 iz Bovca, pri čemer gre še posebej izpostaviti delo Miloša Domevščka in Vlada Lipovca, dveh članov omenjenega društva.

Foto: arhiv Ustanove "Fundacija Poti miru v Posočju"

Ravelnik - V sklopu projekta NETWORLD so prenovili posamezne dele muzeja na prostem. Foto: arhiv Ustanove "Fundacije Poti miru v Posočju"

bottom of page